NIEUWS

Nieuws

  1. 16 oktober 2024

    Compliant met de AI Act: easy-peasy of werk aan de winkel?

    Op 1 augustus 2024 is de langverwachte AI-Act in werking getreden. Dit artikel biedt een aantal praktische handvatten zodat je als bedrijfsjurist je organisatie kunt helpen compliant te worden met deze nieuwe regelgeving. Dit gaat niet alleen IT-juristen aan. AI zal in de toekomst in al onze processen verwerkt zitten - voor zover dat nu nog niet het geval is. 

    Lees meer
  2. 14 oktober 2024

    Legal Woman of the Year

    Nomineer een bedrijfsjurist voor de titel Legal Woman of the Year of Upcoming Talent of the Year 2024. Dat kan nog tot en met woensdag 23 oktober a.s.

    Lees meer
  3. 9 oktober 2024

    ‘De sectie Vennootschapsrecht is er voor alle leden’

    Interview bestuur NGB-sectie Vennootschapsrecht
    Inge de Visser en Arjen van der Weijden vormen het bestuur van de NGB-sectie Vennootschapsrecht. In dit interview vertellen zij over hun werk, het NGB, de ontwikkelingen in het bedrijfsjuridische werk, en meer. Een van hun plannen: verdiepingssessies organiseren. ‘Met een groepje echt de diepgang opzoeken en best practices delen’. 

    Lees meer
  4. 7 oktober 2024

    Samenwerken in de energietransitie

    Op 20 juni 2024 vond de jaarlijkse NGB-zomerbijeenkomst plaats. Dit jaar was het NGB te gast bij Shell in de Energy Transition Campus (ETCA) in Amsterdam Noord. Hier wil Shell energie-uitdagingen oplossen door samenwerking, technologie en innovatie. Tussen de presentaties door kregen de NGB-leden een rondleiding door de campus. De middag werd afgesloten met een gezellige netwerkborrel.

    Lees meer
  5. 7 oktober 2024

    In memoriam: Anne Scheltema Beduin

    Op 14 augustus 2024 is Mr. Anne Scheltema Beduin overleden. Zij is tachtig jaar geworden. Anne startte in 1972 als adjunct-secretaris van het NGB, waarna zij doorgroeide tot secretaris in het bestuur. Zij deed dit naast haar werk als secretaris ondernemingsrecht bij VNO (NCW-MKB), zoals toen gebruikelijk was. In 2006 nam zij na 33 jaar afscheid van het NGB.

    Lees meer
  6. 2 oktober 2024

    De jurist: flessenhals of blikopener bij verduurzaming?

    Zo’n tweehonderd betrokken juristen verzamelden zich 26 september bij het congres van JDW, Juristen voor een Duurzame Wereld. Topsprekers zorgden voor veel inspiratie en kennis. Over de ongelijke verdeling van de gevolgen van klimaatverandering en over IPCC-rapporten. En hoe kun je als jurist de stem van de natuur in de governance van je organisatie verankeren?

    Lees meer
  7. 30 september 2024

    Spotlight: Fedde Peutz

    Fedde Peutz (1968) is Legal Counsel bij Uniscape, én docent acrobatiek en AcroYoga. Daarnaast is hij burgercommissielid bij Provinciale staten in Zeeland voor de Partij voor de Dieren.
    ‘Het wordt tijd dat we rechtspersoonlijkheid toekennen aan natuurgebieden, rivieren, zeeën, dieren en toekomstige generaties’.

    Lees meer
  8. 25 september 2024

    Energiebesparingsverplichtingen voor bedrijven

    Victor van Ahee en Sophie Silverstein, advocaten energierecht bij Van Doorne staan kort stil bij welke energiebesparingsverplichtingen gelden voor de verschillende (typen) bedrijven en wat de impact daarvan zal zijn. Ook bespreken ze de implicaties voor de praktijk en waar bedrijfsjuristen mee te maken kunnen krijgen.

    Lees meer
  9. 23 september 2024

    ESG Due diligence – vernieuwde praktijkhandleiding voor juristen

    De praktische handleiding ‘ESG due diligence en CSDDD’ van Jurist Doet WAT (JDW) is geüpdatet aan de inmiddels – in aangepaste vorm - aangenomen CSDDD. 

    Lees meer
  10. 5 september 2024

    Online enquête naar nieuwe rechtspraakvoorziening

    Met een enquête (onderdeel van een onderzoek naar de NCC) onder de leden van het NGB wil het WODC graag achterhalen in hoeverre bedrijven bekend zijn met deze rechtbankvoorziening, de overwegingen voor het al dan niet gebruiken van deze voorziening en eventuele ervaringen met procedure.

    Lees meer
  11. 12 augustus 2024

    Afgebroken onderhandelingen in dynamische tijden

    Een onderhandeling is een proces waarmee partijen proberen om door voor- en tegenvoorstellen tot een overeenkomst te komen. 

    Lees meer
  12. 5 augustus 2024

    Integratie van ESG in de bedrijfsorganisatie

    De wereldwijde klimaatcrisis heeft geleid tot het besef dat er iets moet veranderen in de manierwaarop we consumeren en produceren. Dat actie nodig is om onomkeerbare schade aan mens en milieu te voorkomen is in de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden.

    Lees meer
Sluiten